Ylös

Tänään

8°C

28.9.

4 / 9°C

29.9.

0 / 9°C
fiFI

Ounasvaaran Hiihtokeskus

Ounasvaaran Hiihtokeskus sijaitsee lähes kivenheiton päässä Rovaniemen kaupungin keskustasta. Missään muualla Suomessa eivät laskettelukeskus, erämaaluonto ja runsas kaupungin oheispalvelujen tarjonta sijaitse näin lähellä toisiaan, kaikki vain muutaman kilometrin tai minuutin päässä toisistaan.

Pientä tunturia vastaavan Ounasvaaran pohjoisrinteeltä löytyy viihtyisä hiihtokeskus, jossa voi lasketella, lautailla, hiihtää tai yksinkertaisesti vain nauttia rennosta kansainvälisestä talvikeskusmeiningistä. Hiihtokeskuksen rinteet sopivat niin aloittelijalle kuin vaativammallekin laskijalle. Ensimmäistä kertaa lajia kokeileville tarjolla Rendi Park, missä laskettelun alkeiden opettelu tapahtuu turvallisesti omalla harjoitusrinnealueella, jonka erottaa muista rinteistä muhkea lumiaita. Keskuksesta löytyy kaikki palvelut mitä lasketteluun tarvitaan, sillä rinteiden ja välinevuokraamon lisäksi keskuksessa on myös hiihtokoulu ja rinneravintola.

Ounasvaara kohoaa yli 200 metrin korkeuteen merenpinnasta. Suurin korkeusero (HD) 140 metriä on FIS-kisarinteessä. Eritasoiset rinteet ovat pituudeltaan pääosin 500-600 metriä. Pisin rinne on kuitenkin n. 1,5 km pitkä ja tasoltaan erittäin helppo Tottorakalla koukkaava siirtymärinne. Rinnealueilta löytyy monipuolisia ja erilaisia suorituspaikkoja aivan aloittelijoista ammattilaisille asti. Tottorakalta merkittyjen ja kunnostettujen rinteiden vierestä löytyvät myös Freeride sekä Treeride-metsälaskualueet, joiden tarjoamat ”city-offarit” ovatkin monen laskijan suosiossa. Ounasvaaralta oppinsa menestyneistä urheilijoista ovat ammentaneet mm. Antti Autti, Kalle Palander ja Tanja Poutiainen.

Ounasvaaran n. 100 km:n maastohiihtoladut ovat osa kaupungin yli 200 km:n latuverkostoa. Ounasvaaran Ensilumen latu avataan vuosittain jo lokakuun lopulla. Ounasvaaran latujen ja maastopyöräreittien varrella on myös mahtavia maisemapaikkoja. Lisäksi Ounasvaaralla on merkittyjä reitistöjä niin patikoijille kuin maastopyöräilijöille.

Ounasvaaran kesä on tunnettu matkailijoiden keskuudessa jo vuodesta 1984 alkaen huikeita elämyksiä tarjonneista Kesäkelkkaradasta ja maisemahissistä. Uusia kesäaktiviteetteja edustaa kehittyvä ja kasvava Bike Park eritasoisine ratoineen, reitteineen ja harjoittelualueineen.

Kesäaikaan välinevuokraamo tarjoaa pyöräilytuotteiden lisäksi myös sauvakävelysauvoja, päiväreppuja ja frisbeegolf-settejä. Kemijoen rannassa sijaitsevasta Kesärafla Saunasta voi vuokrata kesäpäivän leppoisaksi aktiviteetiksi vaikkapa SUP-laudan.

Hiihtokeskuksen pihalta alkaa 18-korin frisbeegolf-rata, joka risteilee monipuolisessa rinnemaastossa. Hiihtokeskuksen naapurista Tottorakalta löytyy täysimittainen 18-reikäinen golfkenttä. Yöttömän yön golfkierros Oukulla on takuulla elämys, joka ei unohdu ihan heti. Majoitusta tarvitseville Ounasvaaralla on tarjolla rinteiden alapuolella Lapland Hotels Ounasvaara Chalets -mökkimajoitusta tai huipulla sijaitsevan Sky Ounasvaaran hotellimajoitusta.

Ounasvaara tunnetaan myös maisemasta kohoavista hyppyrimäistään. Ounasvaara onkin sekä vilkas matkailukohde että monipuolinen liikuntapalvelujen keskittymä, jossa hyvinvoinnistaan huolehtiva ihminen voi harrastaa liikkumista puhtaassa luonnossa niin arktisessa talvessa, kuin kesän yöttömässä yössä. Oukulla, kuten paikalliset vaaraa kutsuvat, törmäät väistämättä myös tuttuihin huippu-urheilijoihin, joiden ”tukikohtana” toimii Santasport Lapin Urheiluopisto.

Historiaa. Alppihiihto kotiutui Suomeen 1930-luvun puolivälissä. Toisen maailmansodan aikana Rovaniemelle sijoitetun Saksan 20. vuoristoarmeijan alppijääkärit yhdessä Ounasvaaran Hiihtoseuran alppijaoston aktiivien kanssa raivasivat Ounasvaaran ensimmäisen pujottelurinteen (nyk. Vanha kisarinne), jossa järjestettiinkin sitten jo vuonna 1943 Ounasvaaran ensimmäiset pujottelukisat perinteisten Ounasvaaran Talvikisojen yhteydessä.