Ylös

Tänään

3°C

22.4.

-2 / 7°C

23.4.

-2 / 5°C
fiFI

Ounasvaaran Hiihtokeskus

Alppihiihto kotiutui Suomeen 1930-luvun puolivälissä. Vuonna 1943 Saksan ja Itävallan armeijan alppijääkärit olivat raivaamassa ensimmäistä pujottelurinnettä yhdessä Ounasvaaran Hiihtoseuran edustajien kanssa. Jo samana talvena järjestettiin ensimmäinen kansainvälinen pujottelukisa perinteisten Ounasvaaran Talvikisojen yhteydessä.

Ounasvaaran Hiihtokeskus sijaitsee lähes kivenheiton päässä Rovaniemen kaupungin keskustassa. Vaaran huipulta avautuu kaunis maisema Kemijoen yli ympäri vuoden. Pientä tunturia vastaavan Ounasvaaran pohjoisrinteeltä löytyy viihtyisä ja nykyaikainen hiihtokeskus, jossa voi lasketella, lautailla, hiihtää tai vain nauttia rennosta ja kansainvälisestä talvikeskusmeiningistä. Ounasvaaran hiihtokeskuksen rinteet sopivat niin aloittelijalle kuin vaativammallekin laskijalle. Ihan ensimmäistä kertaa lajia kokeileville lapsille ja turisteille on lisäksi oma erillisalue, Rendin Lumimaa, missä harjoittelu on turvallista helpossa ympäristössä. Ounasvaaran Hiihtokeskuksessa on kaikki mitä lasketteluun tarvitaan, sillä rinteiden ja välinevuokraamon lisäksi keskuksesta löytyvät myös oma hiihtokoulu ja Alpenjäger-rinneravintola.

Ounasvaaran n. 100 km:n maastohiihtoladut ovat osa kaupungin yli 200 km:n latuverkostoa. Ounasvaaran Ensilumen latu avataan vuosittain jo lokakuun lopulla. Ounasvaaran latujen ja maastopyöräreittien varrella on myös mahtavia maisemapaikkoja. Lisäksi Ounasvaaralla on merkittyjä reitistöjä niin patikoijille kuin maastopyöräilijöille.

Ounasvaara Outdoor Resort

Ounasvaaralla viihdytään ympäri vuoden. Ounasvaaran kesä on tunnettu matkailijoiden keskuudessa jo vuodesta 1984 alkaen huikeita elämyksiä tarjonneista Kesäkelkkaradasta ja maisemahissistä. Lisäksi rinteistä löytyy eritasoisia Bikepark-ratoja. Vaaran huipulle noustaan näppärästi tuolihissillä. Tuoleissa on myös pyöräkoukut, jotka mahdollistavat ajajalle paienen lepotauon hissinousun ajaksi.

Hiihtokeskuksen uusinta kesätarjontaa ovat erityisesti lapsille rakennetut dirt-pyörä- ja polkuautoradat. Välinevuokraamosta saa pyöräilyyn tietenkin myös kypärät. Kokonaiseksi vuorokaudeksi sieltä voi vuokrata sauvakävelysauvoja, lasten kantorinkkoja, päiväreppuja ja frisbeegolf-settejä. Hiihtokeskuksen pihalta alkaa 18-korin frisbeegolf-rata, joka risteilee monipuolisessa rinnemaastossa. Yöttömän yön golfkierros Oukulla on takuulla elämys, joka ei unohdu ihan heti.

Ounasvaaran Outdoor-alueen Kemijoen rannassa sijaitsee kaupungin kuumin Kesärafla Sauna. Sieltä voit vuokrata kesäpäivän leppoisaksi aktiviteetiksi vaikkapa SUP-laudan tai soutuveneen.
Lisäksi Outdoor-alueemme välittömässä läheisyydessä sijaitsee täysimittainen 18-reikäinen golfkenttä (Santa Claus Golf).

Edellä mainittujen lisäksi Ounasvaara tunnetaan myös maisemasta kohoavista hyppyrimäistään. Ounasvaara onkin sekä vilkas matkailukohde että monipuolinen liikuntapalvelujen keskittymä, jossa hyvinvoinnistaan huolehtiva ihminen voi harrastaa liikkumista puhtaassa luonnossa niin arktisessa talvessa, kuin kesän yöttömässä yössä. Oukulla, kuten paikalliset vaaraa kutsuvat, törmäät väistämättä myös tuttuihin huippu-urheilijoihin, joiden ”tukikohtana” toimii Santasport Lapin Urheiluopisto.

Ounasvaara kohoaa yli 200 metrin korkeuteen merenpinnasta. Suurin korkeusero (HD) 140 metriä on FIS-kisarinteessä. Eritasoiset rinteet ovat pituudeltaan pääosin 500-600 metriä. Pisin rinne on kuitenkin n. 1,5 km pitkä ja tasoltaan erittäin helppo Easy East, joka toimii samalla siirtymärinteenä Tottorakan rinteille. Rinnealueilta löytyy monipuolisia ja erilaisia suorituspaikkoja aivan aloittelijoista ammattilaisille asti. Tottorakalta merkittyjen ja kunnostettujen rinteiden vierestä löytyvät myös Freeride sekä Treeride-metsälaskualueet, joiden tarjoamat ”city-offarit” ovatkin monen laskijan suosiossa. Lapsille Rendin Lumimaa tarjoaa oman lumiaidatun harjoittelualueen. Ounasvaaralta oppinsa ovatkin ammentaneet mm. Antti Autti ja Tanja Poutiainen.

Majoitusta tarvitseville hiihtokeskus tarjoaa rinteiden alapuolella Lapland Hotels Ounasvaara Chalets -mökkimajoitusta tai huipulla sijaitsevan Sky Ounasvaaran hotellimajoitusta. Missään muualla Suomessa eivät laskettelukeskus, erämaaluonto ja runsas kaupungin oheispalvelujen tarjonta sijaitse näin lähellä toisiaan, kaikki vain muutaman kilometrin tai minuutin päässä toisistaan.