Ylös

Tänään

20°C

23.7.

15 / 26°C

24.7.

16 / 26°C
fiFI

Ounasvaaran Hiihtokeskus

Ounasvaaran Hiihtokeskus sijaitsee lähes kivenheiton päässä Rovaniemen kaupungin keskustasta. Missään muualla Suomessa eivät laskettelukeskus, erämaaluonto ja runsas kaupungin oheispalvelujen tarjonta sijaitse näin lähellä toisiaan, kaikki vain muutaman kilometrin tai minuutin matkan päässä toisistaan.

Alppihiihto kotiutui Suomeen 1930-luvun puolivälissä. Toisen maailmansodan aikana Rovaniemelle sijoitetun Saksan 20. vuoristoarmeijan alppijääkärit yhdessä Ounasvaaran Hiihtoseuran alppijaoston kanssa raivasivat Ounasvaaran ensimmäisen pujottelurinteen (nyk. Vanha kisarinne), jossa jo vuonna 1943 järjestettiin ensimmäiset pujottelukisat perinteisten Ounasvaaran Talvikisojen yhteydessä.

Pientä tunturia vastaavan Ounasvaaran pohjoisrinteeltä löytyy nykyisin viihtyisä hiihtokeskus, jossa voi lasketella, lautailla, hiihtää tai yksinkertaisesti vain nauttia rennosta kansainvälisestä talvikeskusmeiningistä. Hiihtokeskuksen monipuoliset rinteet sopivat niin aloittelijalle kuin vaativammalle laskijalle. Ensimmäistä kertaa lajia kokeileville tarjolla Rendi Park, missä laskettelun alkeiden opettelu tapahtuu turvallisesti muhkean lumiaidan erottamalla harjoittelualueella. Täyden palvelun hiihtokeskuksesta löytyvät myös välinevuokraamo, hiihtokoulu ja rinneravintola.

Ounasvaara kohoaa yli 200 metrin korkeuteen merenpinnasta. Suurin korkeusero (HD) 140 metriä on FIS-kisarinteessä. Eritasoiset rinteet ovat pituudeltaan pääosin 500-600 metriä. Erikoissuorituspaikkoja edustavat monipuolinen Snowpark sekä Tottorakalta löytyvät Freeride- ja Treeride-metsälaskualueet, joiden tarjoamat ”city-offarit” ovatkin monen laskijan suosiossa. Ounasvaaralta oppinsa menestyneistä urheilijoista ovat ammentaneet mm. Antti Autti, Kalle Palander ja Tanja Poutiainen.

Ounasvaaran n. 100 km:n maastohiihtoladut ovat osa kaupungin yli 200 km:n latuverkostoa. Ounasvaaran Ensilumen latu avataan vuosittain jo lokakuun lopulla. Ounasvaaran latujen ja maastopyöräreittien varrella on myös mahtavia maisemapaikkoja. Latujen lisäksi Ounasvaaralla on merkittyjä reitistöjä niin patikoijille kuin maastopyöräilijöillekin.

Ounasvaaran hiihtokeskuksen kesä tunnetaan matkailijoiden keskuudessa parhaiten jo vuodesta 1984 alkaen huikeita elämyksiä tarjonneista Kesäkelkkaradasta ja maisemahissistä. Uudempia kesäajan aktiviteetteja edustaa Bike Park eritasoisine ratoineen, reitteineen ja harjoittelualueineen.

Majoitusta tarvitseville Ounasvaaralla on tarjolla rinteiden alapuolella Lapland Hotels Ounasvaara Chalets -mökkimajoitusta tai huipulla sijaitsevan Sky Ounasvaaran hotellimajoitusta.

Olemme osa autenttisia Lapin elämyksiä tarjoavaa perheomisteista matkailuyritystä. Lapland Hotels on Suomen suurin yksityinen hotellitoimija ja Lapland Safaris Pohjoismaiden suurin ohjelmapalveluyritys. Hiihtokeskuksiamme ovat Ounasvaaran lisäksi Luosto, Olos, Pallas ja Ylläs – mikä tarkoittaa yhteensä yli 70 rinnettä ja 30 hissiä!

 

Vastuullisuus

LUONTOA, IHMISTÄ JA PAIKALLISTA YHTEISÖÄ VAALIEN

Pohjoinen on kotimme, jota vaalimme kaikessa tekemisessämme. Toimintamme kokonaisvaltainen vastuullisuus on meille sydämen asia. Kunnioitamme Lapin luonnon haurautta ja paikallisia yhteisöjä. Ympäristön ohella meille on yhtä lailla tärkeää huolehtia ihmisistä – niin omasta henkilökunnastamme kuin asiakkaistammekin. Kehitämme vastuullisuuttamme jatkuvasti ja etsimme aktiivisesti uusia keinoja toimintamme parantamiseksi edelleen.

 

PIDÄMME HUOLTA HENKILÖKUNNASTAMME

Meille osaava, sitoutunut, motivoitunut, tavoitetietoinen ja tyytyväinen henkilöstö on avainasemassa. Panostamme hyvään johtoon ja toimintakulttuurin sitouttamiseen. Lakien ja säädöksien noudattaminen sekä työehtosopimusten mukaisen palkan maksaminen ovat henkilöstöhallintamme ehdoton lähtökohta.

Henkilöstön hyvinvointi niin töissä kuin vapaa-ajalla on meille tärkeää. Kartutamme henkilöstömme ammatillista osaamista hyvällä perehdytyksellä ja erilaisin koulutuksin. Panostamme henkilökuntamme kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin muun muassa liikuntaharrastuksia tukemalla.

 

PIDÄMME HUOLTA ASIAKKAISTAMME

Meille vastuu asiakkaidemme turvallisuudesta on kaiken toimintamme lähtökohta. Meille on tärkeää myös se, että asiakkaamme voivat palveluitamme käyttäessään toimia itse vastuullisesti, tehdä vastuullisia ratkaisuja.

Kehitämme turvallisuutta jatkuvasti ja otamme käyttöön uusia palveluita sen parantamiseksi.

Rinnepalveluissa asiakkaidemme turvallisuudesta vastaa vuosittaiset turvakoulutukset läpikäyvä henkilökuntamme. Kehitämme rinne- ja lumiturvallisuutta jatkuvasti. Rinteissä asiakkaidemme turvallisuutta tukee turvaopasteet ja opastukset.

 

TASAPAINOINEN LUONTOSUHDE

Kannamme huolta ympäristöstämme ja pyrimme tasapainoiseen luontosuhteeseen suojelemalla pohjoista arktista luontoa. Kehitämme jatkuvasti uusia ympäristöystävällisiä tapoja toimia.

Rinnepalvelumme toimivat herkän luonnon syleilyssä, jolloin ympäristöstä huolehtiminen korostuu entisestään. Kaikki käyttämämme poltto- ja voiteluaineet ovat ympäristöystävällisintä laatua. Käytössämme on öljyn erottelulaitteisto sekä öljyttömät ilmakompressorit lumetuksessa. Optimoimme rinnekoneidemme ajot ja rinnevalaistuksen käyttötunnit minimiin. Olemme mukana myös Green DMN- sekä Motivan Energiatehokas hiihtokeskus -hankkeissa.

Tuemme osaltamme kiertotaloutta kierrättämällä kaikki koneet ja kelkat, kalusteet ja työvaatteet.

 

ARVOSTAMME PAIKALLISUUTTA

Olemme toimineet jo vuodesta 1965 – koko ajan paikallisesti. Kunnioitamme paikallista kulttuuria ja väestöä. Olemme yksi alueen toimijoista. Ympärivuotisuuden kehittäminen on kestävän kehityksen perusta – pitkällä tähtäimellä lisäämme ympärivuotisia työpaikkoja ja siten lisäämme verotuloja ja hyvinvointia alueelle.

Kunnioitamme paikallisuutta muun muassa maksamalla verotulot alueelle, jossa toimimme, palkkaamalla paikallista väestöä ja käyttämällä paikallisia palveluntarjoajia ja raaka-aineita. Kuulumme paikallisiin järjestöihin ja organisaatioihin sekä tuemme elävää ympäristöä ylläpitämällä ja korjaamalla vanhoja olemassa olevia rakennuksia.

 

MEILLE ON MYÖNNETTY EKOKOMPASSI-SERTIFIKAATTI

Ounasvaaran hiihtokeskukselle toukokuussa 2022 myönnetty Ekokompassi-sertifikaatti on osoitus kokonaisvaltaisesta ympäristövastuun kehittämisestä ja siihen sitoutumisesta.

Sertifikaatin saaminen vaatii sitoutumista luonnon resurssien säästämiseen, positiivisten ympäristövaikutusten lisäämiseen sekä niiden tarkkaa vuosittaista seurantaa ja raportointia. Sertifikaatti myönnetään kolmeksi vuodeksi kerrallaan. Ekokompassi on toimialariippumaton ympäristöjärjestö, joka pohjautuu kansainväliseen ISO 14001 –standardiin. Järjestelmän omistaa Suomen vanhin ja vaikuttavin ympäristöjärjestö, Suomen Luonnonsuojeluliitto.

Esimerkiksi kaikissa konsernimme kohteissa siirryttiin käyttämään 100-prosenttisesti vihreää sähköä kaksi vuotta sitten. Asiakkaillemme näkyvin toimenpide on ollut jätehuollon parantaminen.

 

KESTÄVÄN MATKAILUN PUOLESTA

Sustainable Travel Finland on Visit Finlandin kehittämä kestävän matkailun ohjelma. Ohjelman suorittaneet ja vaativan kriteeristön täyttävät yritykset saavat tunnustukseksi Sustainable Travel Finland -merkin. STF-merkki huomioi matkailualan yritysten ja destinaatioiden taloudellisen, ekologisen, sosiaalisen ja kulttuurisen kestävyyden.

Lue lisää