Ylös

Ounasvaaran Hiihtokeskus

Alppihiihto kotiutui Suomeen 1930-luvun puolivälissä. Vuonna 1943 Saksan ja Itävallan armeijan alppijääkärit olivat raivaamassa ensimmäistä pujottelurinnettä yhdessä Ounasvaaran Hiihtoseuran edustajien kanssa. Jo samana talvena järjestettiin ensimmäinen kansainvälinen pujottelukisa perinteisten Ounasvaaran Talvikisojen yhteydessä.

Ounasvaaran Hiihtokeskus sijaitsee lähes kivenheiton päässä Rovaniemen kaupungin keskustassa. Pientä tunturia vastaavan Ounasvaaran pohjoisrinteeltä löytyy viihtyisä ja nykyaikainen hiihtokeskus, jossa voi lasketella, lautailla, hiihtää tai vain nauttia rennosta ja kansainvälisestä talvikeskusmeiningistä. Ounasvaaran hiihtokeskuksen rinteet sopivat niin aloittelijalle kuin vaativammallekin laskijalle. Lisäksi keskuksesta löytyy erityisesti aloittelijoille ja turisteille sopiva Rendin Lumimaa. Ounasvaaran Hiihtokeskuksessa on kaikki mitä lasketteluun tarvitaan, sillä välinevuokraamon lisäksi keskuksesta löytyvät hiihtokoulu, rinneravintola sekä latukahvila Cafe-Tottorakkaa.

Ounasvaaran n. 100 km:n maastohiihtoladut ovat osa kaupungin yli 200 km:n latuverkostoa. Ounasvaaran Ensilumen latu avataan vuosittain jo lokakuun lopulla. Ounasvaaran latujen ja maastopyöräreittien varrella on myös mahtavia maisemapaikkoja. Myös hisseistä avautuu kaunis maisema ympäri vuoden.

Kesällä Ounasvaaralla voi ajaa merkittyjä alamäkipyöräratoja. Lisäksi Ounasvaaralla on merkittyjä reitistöjä sekä patikoijille että maastopyöräilystä innostuneille. Ounasvaaran kesä on tunnettu matkailijoiden keskuudessa jo vuodesta 1984 alkaen huikeita laskuelämyksiä tarjonneesta Kesäkelkkaradasta ja näköalatuolihissistä. Kesälle 2018 hiihtokeskuksen tarjonta kasvaa merkittävästi, kun tuttujen kesäkelkkaradan ja maisemahissin rinnalla tarjolla ovat DH Bike Park ja uutuudet perheen pienimmille eli lasten alamäkiautoilu ja dirt-pyöräily. Uutta on myös tuolihissin ala-asemalta alkava 18-korin frisbeegolf-rata. Lisäksi Ounasvaaran Outdoor-alueella sijaitsevat Kesärafla Saunan rantaravintola ja yleinen sauna, sekä SUP- ja soutuvenevuokrausta. Näiden lisäksi alueen välittömässä läheisyydessä on myös Santa Claus Golfin 18-reikäinen golfkenttä.

Edellä mainittujen lisäksi Ounasvaara tunnetaan myös maisemasta kohoavista hyppyrimäistään. Ounasvaara onkin sekä vilkas matkailukohde että monipuolinen liikuntapalvelujen keskittymä, jossa hyvinvoinnistaan huolehtiva ihminen voi harrastaa liikkumista puhtaassa luonnossa niin arktisessa talvessa, kuin kesän yöttömässä yössä. Oukulla, kuten paikalliset vaaraa kutsuvat, törmäät väistämättä myös tuttuihin huippu-urheilijoihin, joiden ”tukikohtana” toimii Santasport Lapin Urheiluopisto.

Ounasvaara kohoaa yli 200 metrin korkeuteen merenpinnasta. Suurin korkeusero (HD) on 140 m. Pisin hoidetuista rinteistä on 600 metriä. Rinnealueilta löytyy monipuolisia ja erilaisia suorituspaikkoja aivan aloittelijoista ammattilaisille asti. Ounasvaaralta ovat oppinsa ammentaneet mm. Antti Autti ja Tanja Poutiainen.

Majoitusta tarvitseville hiihtokeskus tarjoaa rinteiden alapuolella Lapland Hotels Ounasvaara Chalets -mökkimajoitusta tai huipulla sijaitsevan Sky Ounasvaaran hotellimajoitusta. Missään muualla Suomessa eivät laskettelukeskus, erämaaluonto ja runsas kaupungin oheispalvelujen tarjonta sijaitse näin lähellä toisiaan, kaikki vain muutaman kilometrin tai minuutin päässä toisistaan.